Nissan Juke

Nissan Puke

Håll i er och hämta spypåsar och hinkar nu, för det här är illa. Riktigt illa. Nissan har lyckats med konststycket att bygga en bil som kanske t.o.m. är fulare än Pontiac Aztek, fulare än Peugeot 308 SW, fulare än – eller åtminstone lika ful – som SsangYong Rodius. Varje gång jag ser en Nissan Juke i trafiken hajar jag till av chock. Jag är en otroligt liberal människa, en stark förkämpe för yttrandefrihet – men en sån här bil borde man åtminstone inte få framföra på allmän väg. Nissan Juke är i praktiken en trafikfara!

Nissan Juke - jag menar Puke

Jag tyckte först att Nissan borde ha döpt bilen till Joke, inte Juke – men den är ju inte ens rolig! Är den ett skämt så är den ett sånt där pinsamt negerskämt som en skitfull morbror drar på släktkalaset, och ingen orkar ens skratta artigt. Det blir bara tyst. Men så kom jag på ett bättre namnförslag – Nissan Puke. För spy, det är vad jag vill göra när jag ser en Juke – förlåt, Puke.

Allt är fel på denna bil. Proportionerna är groteska, med en enorm emfas på de överdrivet stora hjulhusen (muskler kan vara vackra, Nissan, men det här är Belgian Blue…) och en front som man blir sjösjuk av – det känns lite som att försöka fokusera på någon som har fyra ögon, och dessutom är skelögd på alla sina ögon samtidigt.

Linjerna går kors och tvärs om varandra, som t.ex. bakdörrlinjen som går tvärs emot fönsterlinjen och sen krockar med taklinjen, raka och välvda linjer som spretar åt alla håll, baklysen som väller fram som en misslyckad maträtt, samt ett helt omotiverat dolt bakdörrhandtag (en riktigt malplacerad plankning från från Alfa Romeo). Som en lackerad, drogad flodhäst på hjul. Japanerna har uppenbarligen fortfarande inte kommit över att de fick spö 1945 – nu hämnas de på västvärlden med att göra oss illamående av dålig design.

Nissan Puke

Detta är utan konkurrens den absolut fulaste bilen på marknaden just nu. Det finns bilar som är fula med charm, fula med fräckhet och stil, fula med humor. Inte Nissan Juke. Den är bara ful, stilllös, dum, äcklig, vedervärdig, motbjudande och hemsk. Sade jag ful, förresten? Usch, Nissan! Skäms!

Nissan Juke - jag menar Puke

Annonser

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Asien, SUV & Offroad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Nissan Juke

 1. Jonas Erlund Hammarbäck skriver:

  Fördelen med denna bil är att man kan krocka utan att det syns

 2. Micke skriver:

  Hett tips: nissan praire (stavning?) kanske mer linjalritad än volvo 740

 3. Malin Hasselblad skriver:

  On another note, vad tycker du om Renault 5?
  /Malin

  • Renault 5, både urmodellen och uppföljaren, tycker jag faktiskt är rätt lyckad formgivning. Renault förvaltade konsten att göra något snyggt av en liten, liten bil ganska väl. Det blev också en stor succé, och det såldes många bilar – just för att den uppfattades som rätt snygg och trevlig, och praktisk och så. Att urmodellen hade en bra design märks inte minst på att uppföljaren rent formgivningsmässigt fortsätter i exakt samma spår, bara modernare.

 4. Christina skriver:

  Gillar skarpt ”Som en lackerad, drogad flodhäst på hjul. ”

 5. Mårten skriver:

  Ja, hur fan tänkte man där? Dom verkar ansträngt sig väldigt mycket för att skapa så totalt disharmoniska linjer som bara är möjligt.

 6. Joshua_Tree skriver:

  Jag ska medge att första gången jag såg en Juke tyckte jag att den var cool med sitt bisarra och säregna utseende, men den håller inte för flera tittar. Det som första gången såg uppkäftigt ut ser nu bara ut som ett sorgligt underbett. Mycket bulldog över den.

 7. Kenneth skriver:

  Jag reflekterade starkt över bakdelen när jag kom ikapp en sån en gång. VA! en Volvo PV, en modern Volvo PV med sin enormt överdrivna bulliga bakdel med små bakljus, en våning högre visserligen. Nej nej nej vilken grotesk sak.

  • Ja, den är verkligen grotesk. Kul också att du vågar dig på ett sådant helgerån bland svenskar som att dissa PV:n.
   Jag tycker inte om Volvo PV heller – den ser ut som en tjock hund som sitter och skiter. Fronten är egentligen lite tråkig också, med den där löst liggande motorhuven som inte riktigt når fram till fronten, de oproportionerligt överdimensionerade skärmarna i förhållande till huv och grill – och så känns den lite för låg, på något sätt. Lite satt och trött.

   Duetten är mycket snyggare. Den hade en elegant stålkaross, och var därmed väldigt modern när den kom 1953, och var byggd på ram, vilket gjorde att den hade högre markfrigång, och var lite högre i karossen över huvud taget. De tidigare modellerna, med ribbgrill, hade en extra ribba för att kompensera karossens höjd i förhållande till PV:n.

   • Kenneth skriver:

    Jag kan bara hålla med om PV,n i din beskrivning. Duetten å andra sidan bara växer med åren, det går en grå sådan på orten med en klassisk diskret företagsreklam på dörrarna, mycket smakfullt.

   • Ja, jag har haft ett par Duetter (som du kan se på sidan ”Mina bilar”), och gillar dem fortfarande skarpt. Fina proportioner och vackra linjer.
    Det fåtal cabrioleter som byggts av PV:n är i själva verket också byggda på ramchassit, den s.k. PV 445, och har därför likt Duetten lite högre markfrigång, och vackrare proportioner. På cabrioleterna slipper man också puckelryggen och skosulebaklysena, vilket förstås gör det hela mycket finare.

 8. race342 skriver:

  Nissan tillverkar även tillräckligt fula bilar nu (Leaf, Micra) men det här – det är fulare en en bajskorv!! Inte konstigt att du säger att du vill spy – detta är det fulaste världshistorien har skådat.

 9. Dennis Ariton skriver:

  Det är såna här bilar som behöver fotograferas med instagramfilter för då kanske bilden för en gångs skull faktiskt blivit bättre av att ha kvaddats av ett sabb-filter.

  • Haha, ja, ju mer man trixar med bilden desto bättre. Min favorit är annars Hipstamatic, en superhäftig iPhone-app för fotolek. Den kan man använda på en Juke. Men då måste det vara ett filter som verkligen förvränger perspektiven.

 10. Jaaf skriver:

  Nissan Juke eller rättare sagt ”Puke”, är självklart fulare än Pontiac Aztec, och näst fulast efter Alfa Romeo. Puke är en bästsäljare hos Nissan Sverige. Hur folk i Sverige köper denna design fattar jag inte alls faktiskt.

  • Oj, då måste jag förstås undra vilken Alfa Romeo du avser. Det finns ju en stor mängd olika modeller som de har byggt genom åren, och de flesta är enligt min mening mycket vackra.

   • Jaaf skriver:

    Alfa Romeo:
    Att registreringsskylten ska stå assymetriskt är vedervärdig och störande för ögonen.
    Att bakre dörrhandtagen sitter gömda (som i Honda Civic och i Nissan Puke) är helt löjligt.
    Och titta hur fula strålkastarna är. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alfa_Romeo_Giulietta_front_20100704.jpg

   • Nej, att regskylten sitter på sidan tycker jag är rätt kaxigt. Det är som att Alfa Romeo tycker att grillens form är viktigare än att ge plats för en jävla skylt. Det tycker jag är cool.

    Att bakre dörrhandtagen sitter gömda på Honda Civic och på Nissan Puke är faktiskt en stöld från Alfa Romeo, som har haft det på tidigare modeller. Just på denna modell av Alfa är det kanske lite krystat, eftersom karossformen i sig är så ointressant.

    Ja, strålkastarna på denna modell du länkar till är hemskt fula – lika fula som på väldigt många bilar på marknaden idag. Den här odistinkta ”tvål-looken” som har varit så populär ett bra tag nu, med en front som ser ut som en tant som har gjort alltför många ansiktslyft, är så fruktansvärt trist, så jag hoppas på en trend mot något helt annat.

    Men den där Alfan är ändå alltför tråkig och oansenlig för att platsa här på Världens fulaste bilar.

 11. Fredik i mönsterås skriver:

  Varför har du inte med nya cherokee. Den nya spagetti designkillen har ju sabbat hela fronten nåt så.. man blir förbannad JÄVLAR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s