Mercedes SLR McLaren

Mercedes SLR McLaren

Detta obscena monster ser i all enkelhet ut som en raketdriven gris – Miss Piggy på speed. Pigs in Space! Detta måste vara den fulaste serietillverkade bil Mercedes någonsin byggt. Mercedes SLR McLaren ser ut som en absurd parodi, som en fantasiprodukt för en komisk film – min första association är en korsning mellan ett stridsflygplan från andra världskriget och Il Tempo Gigante, från den norska dockfilmen Flåklypa Grand Prix (1975). Helt klart en av världshistoriens tio fulaste bilar. Tyvärr fortplantade sig det obscena trynet ner i miniformat till lill-modellen SLK – så SLK kvalificerar sig därmed till att vara kanske den näst fulaste bilen Mercedes någonsin byggt.

Mercedes SLR McLaren

Proportionerna på denna bil är filmiskt osannolika. Den extremt långa motorhuven som liksom sjunker ner i mitten, där den borde höjas upp, de gigantiska och supervulgära gälarna på sidorna, de svajiga linjerna utan stringens eller tydlig riktning, den bisarra fronten med hängnäsa och hål i mitten (som får Studebaker Champion att se sansad ut), överdimensionerade baklysen som kan tävla med Peugeots värsta i fulhet. För att inte tala om den märkliga framåtlutningen på hela karossen, som får den att påminna om en småstadsraggares 1970-talsamerikanare som han har hissat upp baktill för att få plats med större bakdäck. Smaklöst, smaklöst, smaklöst.

Mercedes SLR McLaren

Mercedes SLR McLaren saknar precis allt det som gjorde Mercedes 300 SLR och 300 SL till äkta klassiker. Kontrasten är slående. Att Mercedes över huvud taget vågar ställa en 300 SLR från 1950-talet bredvid en ny SLR McLaren tyder på en allvarlig brist på självinsikt. Bilderna talar sitt tydliga språk.

Mercedes SLR McLaren

Man kan inte köpa sig smak för pengar. Men man kan hora för de som har pengar, vilket är vad jag anser att Mercedes har gjort med SLR. Det är kanske inte så märkligt att Mercedes, trots sin ärorika historia av supervackra sportkupéer, plötsligt presenterar en bil vars formgivning bara kan uppskattas av någon som fullkomligt saknar stil och smak – som t.ex. en arabisk oljeprins, som bara har pengar men ingen bildning. Eller ett brittiskt fotbollsproffs. Ni vet, den där sorten som gärna låter kroma eller guldplätera hela bilen, eller täcka den med swarovskij-kristaller, för det blir ju fräckare så. För det är de som har pengar. Mercedes har gjort ett val – de ger folk vad folk vill ha. Folk med massor med pengar, då.

Mercedes SLR McLaren

Annonser

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Europa, GT & Superbilar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mercedes SLR McLaren

  1. Abbe skriver:

    Den är inte den snyggaste Mercan men den är helt grym! Prestandan är utom denna värld, den är sjukt snabb!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s