FIAT Doblò

FIAT Doblo

FIAT har gjort massor med fantastiskt fina bilar genom åren, och de har även lyckats med att göra riktigt små bilar vackra emellanåt, något som tydligen verkar extra svårt med tanke på vissa asiatiska mikromonster. Men även FIAT kan göra riktigt, riktigt fula bilar. Multipla är ett bra exempel, men det finns faktiskt ännu värre. Jag säger bara DOBLÒ.

”Inte mycket talar för ett köp”
– Teknikens Värld

Detta svar från FIAT på Renault Kangoo, Peugeot Partner och Citroën Berlingo är vad man skulle kunna beskriva som ett bilvärldens näbbdjur. Näbbdjuret lever under vatten, men har näbb som en fågel. Det är ett däggdjur, men lägger ägg. Kort sagt – ingenting verkar passa ihop. Lite som att näbbdjuret är hopsatt av lite delar som blev över efter skapelsens fulländning. Så också med FIAT Doblò – den ser ut som att den är ihopsatt av delar från minst 6 olika bilar, och inget av det passar egentligen ihop.

FIAT Doblo

Alla fönster är olika höga, det sitter lite konstiga och omotiverade plåtveck här och där som inte har med resten av bilen att göra, grillen ser ut att komma från en gammal östtysk lastbil (på tok för stor), och hjulen är för små. Kort sagt: en riktig designkalkon. Jag vågar inte påstå att Doblò är den fulaste bilen FIAT någonsin har byggt (jag har säkert missat någon), men det är i alla fall den fulaste FIAT jag någonsin sett, Ritmon och Multiplan inräknade. Den tillverkas i Turkiet, och något säger mig att den är formgiven där också….

För att sen göra bilden komplett har FIAT förstås även gjort en SUV-variant av Doblò, med ännu mer svart plast i groteska sjok, och ett reservhjul på bakluckan. Allt för att göra bilen ännu fulare – så måste det vara.

FIAT Doblo

Riktigt fula bilar får dock ofta en ansiktslyftning med tiden, en utslätning (ibland uppsnyggning) av linjerna (tänk den första, groteska underbettsversionen av Volvo 240, och hur den till slut såg rätt O.K. ut), och det gällde förstås även FIAT Doblò. Den slätades ut och gjordes mer normal i fronten, och såg nästan ut som en vanlig bil.

Sen kom generation två, och så var vi tillbaka till megaful – igen. Andra generationen av Doblò har återigen en grotesk front, med en oproportionerligt stor grill, alldeles för mycket svart plast, stora, klumpiga utsvängda hjulhus med för små hjul, för små fönster i förhållande till all plåt, en omotiverat sluttande midjelinje som bryts vid torpeden och gör att fronten ser extra klunsig ut.

FIAT Doblo

Jag hade förstått denna design om den hade kommit från Sydkorea. Men Italien? Formgivningsavdelningen på FIAT har uppenbarligen bestämt sig för att Doblò ska vara en av världens fulaste bilar även i framtiden. Hopplöst.

FIAT Doblo

Annonser

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Europa och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till FIAT Doblò

 1. Mårten skriver:

  Ja Doblon är riktigt jävla apful! hur tänkte man? och vad värre är, folk köper eländet! skulle skämmas ögonen ut mig å parkera den två riktnummer bort, efter mörkrets inbrott, om jag mor förmodan skulel tvingas åka en dylik.

 2. race342 skriver:

  WTF, Italienska bilar har ju bäst design i världen och jag kan ju hålla med om att år 2000-2004 var den inte snygg men generation 2 är snygg på riktigt ju. Du kan inget om italiensk bildesign.

  • Hahahahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaa….

   Du är inte på riktigt, va?
   Det var du som tyckte att Testarossan var snygg också.
   Du trollar på min blogg, eller hur?

   Men det roligaste av allt var trots allt att du påstår att jag inte kan något om italiensk bildesign. Jag har nog glömt mer än du någonsin kommer att kunna, och ändå vet jag förmodligen hundra gånger mer än du får in i din eBay-hjärna (köpt någon än?).

   Men fortsätt gärna trolla. Det är härlig underhållning, och ger mig sköna skratt.

 3. Ping: Peugeot 1007 | Världens fulaste bilar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s