Studebaker Champion 1950-1952

studebaker Champion 1950

Denna fantastiska formgivning av den legendariske Raymond Loewy slår det mesta i spektakulär fulhet. Det finns något beundransvärt i att skapa så bisarra farkoster som denna – det mod och den fräckhet som krävs är inte ofta förekommande, och Raymond Loewy hade gott om dessa egenskaper. Ur Loewys ritstift har det kommit såväl fantastiskt vackra former som komplett förryckta.

Loewy formgav allt möjligt, från kylskåp, strömlinjeformade ånglok och Greyhoundbussar till cigarettpaket (Lucky Strike), Shells, BP:s och Exxons logotyper, husgeråd, flygplansinredningar – och några bilar – som t.ex. denna Studebaker Champion, samt Studebaker Commander och Studebaker Avanti.

studebaker Champion

Loewy tyckte om att röra sig nära gränsen, ibland över – han hade t.o.m. en formula, som han benämnde MAYA; Most Advanced, Yet Acceptable. En fantastiskt intelligent formula, som går att applicera på allt möjligt – inte bara design. Och denna Studebaker Champion är verkligen på gränsen, kanske över…

Det finns några väldigt roliga scener i filmen ”The Mask” med Jim Carrey, som utgår från att han kör sin bilverkstads lånebil (eftersom hans egen bil är på verkstaden) – ”The loaner”, som mekanikerna kallar den, med olycksbådande blickar. Det vidriga, stinkande, bullriga monster som Jim Carrey lånar, och som efter ett motorstopp och en spark ramlar i småbitar, är en tidig 50-tals-Studebaker.

studebaker Champion 1951

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Amerika och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Studebaker Champion 1950-1952

 1. Mårten skriver:

  Håller jag inte riktigt med om, jag tycker Bulletnose är en av tidens tuffaste designer. Loewy var egetligen inte helt ansvarig för detta, rundnosen var mer Bob Kotos verk. Så är det som så att denna modell må se karikatyraktig ut på bild, men IRL , när man kan följa rundningarna ur alla vinklar så är det en fantastiskt verk och ett mycket djärvt formspråk när man sätter in den i sin egen samtid.

  • Ja, jag instämmer i att det är en radikal och häftig design – men jag tycker också att den är fantastiskt ful.

   Som du kanske märker så kan man dela in bilarna på bloggen här i två kategorier – de som är underbart fula med attityd, och de som bara är hemska och äckliga.

 2. Bert-Åke Varg skriver:

  Tog mitt körkort på en 1950 St. Champion.Underbar bil de tiden. Skulle gärna äga en nu, men priserna är oerhört höga. Bert-Åke Varg.

  • Ja, de är fantastiska. Groteskt fula, men med en jävla personlighet. Jag skulle tusen gånger hellre köra runt i en sån här, än i en opersonlig plåtlåda från Sydkorea – en sån där som ser ut som tusen andra bilar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s