KIA Opirus

Kia Opirus

Detta måste vara en av världens löjligaste bilar. Den är formgiven för att ge innehavaren en känsla av lyx, exklusivitet och status – men vem som helst som åker runt i en sån här patetiskt ful wanna-be-a-Mercedes får leva med hånskratt bakom ryggen, och ibland kanske till och med rätt upp i ansiktet. Det krävs med andra ord ett starkt psyke för att köra en sån här – alternativt att man har gett upp all sin värdighet helt och hållet.

Det finns en förklaring till varför man kallar filmer för kalkonfilmer. En kalkon flaxar och flaxar och gör en massa väsen av sig, men den lyfter aldrig, hur mycket den än springer, flaxar och kraxar. Det här är en kalkonbil.

Kia Opirus

Koreanerna håller förvisso på att komma ikapp européerna rent designmässigt. I alla fall nästan – precis som japanerna har gjort det – och både KIA och Hyundai kan nuförtiden tillverka bilar som inte bara fungerar rent kvalitetsmässigt, utan även estetiskt. Inga mästerverk än så länge, men hyfsat anständiga standardbilar i alla fall. 2003 hade man dock fortfarande inte riktigt fått kläm på ritstiften, och i sitt ihärdiga men lite svajiga kopierande av europeisk design blev det ibland mer än väl yxigt (snarare än lyxigt) när KIA skulle bygga en ”lyxbil”.

Under de sju år som denna modell tillverkades (2003-2010) genomgick den ett antal förändringar i sin design, ansiktslyft för att få den att alltmer likna en Mercedes från 1990-talet, men det lyckades aldrig helt, förstås. Den blev bara tråkigare och mer intetsägande, mer opersonlig och död. Den första modellen från 2003 är den jag visar här, eftersom den utan konkurrens är både den fulaste och töntigaste varianten. Och därmed förstås den mest underhållande…

Den här bilen är lite på gränsen till vad som får vara med bland världens fulaste bilar – inte för att den inte är tillräckligt ful, men för att Kia Opirus tyvärr också är en väldigt tråkig bil. Tråkig formgivning är för mig den absolut värsta förolämpningen mot all design – inte det fula, men det slätstrukna och intetsägande. Men den får vara med ändå, för sin utsökt löjliga front.

Och så har den ett sällsynt fult namn. Hur snygg den än skulle vara – tänk själv hur det känns att svara på frågan ”vad kör du för en bil då?” – ”Kia Opirus” – och jämför det med att svara ”Mercedes”, eller för den delen ”Maserati”…

Kia Opirus

Annonser

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Asien och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till KIA Opirus

 1. Mårten skriver:

  rullar en sån här i trakten , vad positivt man kan säga är att den är… udda.

  • Ja, det är märkligt, för ibland på bilder ser den rätt normal ut, vilket kan vara förvirrande, för när jag ser den i verkligheten studsar jag alltid till – något i proportionerna, och framför allt fronten, är det något allvarligt fel på. Som när någon har ett vanskapt ansikte, så pass att man får en illamåendekänsla som man inte kan riktigt precisera, för man kan inte exakt säga vad det är man reagerar starkast på.

 2. Mårten skriver:

  Ja, den sticker egentligen inte ut, proportioner är också rätt, detaljer är också okej, jag gillar den vågade grillen (iaf när den sitter på Lancia) dubbla lampor som sitter rätt i förhållande till varandra och så vidare men vad fel det blir ändå.
  Den ser lite ut som ett ”gissa bilarna” fotomontage.

 3. Skumt, skumt. Vad är det egentligen för allvarligt fel på den här märkliga bilen?

 4. Lasse skriver:

  Hej jag tror att skribenten lider av en smula avund ! Äger ett sådant fordon o har väl aldrig åkt så
  skönt i någon så billig bil förut. Har ägt över 140 bilar

  • Jag hoppas att du förstår att din kommentar är fullkomligt meningslös. Det du skriver är ungefär lika relevant för den här sidan som om du skulle börja prata om hur gott det minsann är med limpmackor med leverpastej.

   Så – nu ska jag undervisa dig lite:
   1. Denna hemsida handlar INTE om hur skönt det är att åka i en viss bil.
   2. Denna hemsida handlar INTE om kvaliteten på vissa bilar.
   3. Detta är en DESIGNSIDA. Den handlar alltså om formgivning, estetik och design.
   4. Kia Opirus är en genuint FUL bil. Kvaliteten är 100 % irrelevant.

   Kunde du förstå innebörden i det jag skrev?

 5. Spray skriver:

  Undra vad snubben som skrivit själv kör för bil? Tvivlar på att det är en maserati…

  • Om du läser min föregående kommentar så kommer du att förstå hur irrelevant din fråga är. Och nej, jag har inte en Maserati. Jag har en gammal Mercedes, och en betydligt äldre Opelbuss. Men det är som sagt irrelevant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s