Lea-Francis Ace of Spades

Lea-Francis Ace of Spades

Vänta nu… är detta på allvar? Inte en amerikansk filmbil från 1970-talet? Inte en parodi på hur det skulle bli om man kombinerar flera helt inkompatibla designstilar? Med en jättelång amerikansk låtsas-veteranmotorhuv av 1930-talssnitt, kombinerat med en Lincolngrill, kort 1950-talsbullig kupé med extremt trång förarmiljö, med något så modernt som en bred, välvd framruta och fyrkantiga lysen både fram och bak, toppat med en kofångare värdig en sen 1970-tals-Volvo – en gravt anakronistisk blandning av flera olika decenniers stilar – är det inte konstigt att man blir förvirrad av anblicken. Och det är inte utan att man kan anta att den här formen har vuxit fram på fri hand, utan någon som helst tanke bakom.

Lea-Francis Ace of Spades

Den som formgivit detta monstrum kan uppenbarligen ingenting om bilar. Och då menar jag verkligen INGENTING. Om den går som den ser ut så får man nog lägga in backen när man ska framåt, dra i handbromsen när man ska svänga, och öppna bakluckan när man ska spy.

Lea-Francis var faktiskt ett riktigt bilmärke en gång i tiden, mellan 1919 och 1962, och de gjorde bland annat riktigt snygga sportbilar. Men så fick en herre med ambitioner för sig att köpa rättigheterna till namnet, och bygga nya bilar med det ärevördiga namnet. Ytterligare en sån där renomméstöldsbil, likt Bugatti, Spyker och Maybach – fast i detta fall är det på en betydligt mer blygsam nivå (som tur är), med en produktionstakt på fyra-fem bilar per år. Och så vitt jag vet blev det bara ett fåtal år, mellan 1988-1992. Och det ska vi alla vara hjärtligt glada för.

Lea-Francis Ace of Spades

Annonser

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Europa, GT & Superbilar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Lea-Francis Ace of Spades

 1. Mia Jarnroth skriver:

  Herregud, vilket monster! Undrar varför den inte har nåt utrymme inuti istället för utanpå?! *fniss*

 2. Mårten skriver:

  Lea Francis, märket har kommit och gått genom bilhistorien en hel del vändpr nu, tappat räkningen. Ace of spades minsn jag iallfall fanns listad i katalogerna gaska länge, ända från 1980 ungefär, men det lär bara byggts sex stycken fram till 1992.

  • Jag har försökt att luska reda på mer, men det är svårt att hitta fakta om den här bilen. de siffror jag refererar till är de jag har hittat – att Ace of Spades tillverkades mellan 1988 och 1992. Men du kan ha rätt, du brukar var duktig på att hitta de mest underliga fakta om bilar. Du är ju fan nördigare än jag på det här. 🙂

 3. Mårten skriver:

  jo, dom där lustiga drogerna som Morgans designer tullade på när Aero 8 blev till? han kanske fick dom av Lea Francis ansvariga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s