AMC Pacer X

AMC Pacer

Denna märkliga skapelse från andra halvan av 1970-talet hör till de verkliga ikonerna bland fula bilar. Söker man på Google, med sökorden ”ugly cars”, så kommer AMC Pacer X alltid upp bland de allra första – av synnerligen goda skäl. Pacer är nämligen en av världens absolut fulaste bilar, alla kategorier – som ful bil betraktat en solklar klassiker.

Formgivaren bakom denna ägghalva var Richard A. Teague, som verkligen inte var någon amatör. Teague var en erkänt skicklig formgivare, med bilar som Packard 1955, AMC Javelin, Jeep Cherokee XJ och ett antal oerhört intressanta konceptbilar på sin meritlista. Men samtidigt bör man ha i åtanke att han också är mannen bakom Gremlin och Matador Coupe. Så helt oväntat är det kanske ändå inte. Lite som Zagato. Ibland blir det fantastiskt, och ibland blir det… tja, pannkaka.

AMC Pacer

Som en avsvimmad Barbapapa av plåt, som en misslyckad limpa, Som en väldigt tjock liten flicka, som man vet skulle kunna vara jättesöt, verkligen (om hon bara gick ner 120 kilo), som en lackad padda som förätit sig på karameller kasar Pacer sig fram på vägarna. Och som den inte var ful nog redan från början, envisades man förstås på klassiskt Detroitmanér med att efter ett par år ”restyla” bilen med en helt omotiverat upphöjd kylargrill, vilket förstås gjorde bilen ännu fulare. Och så en stationsvagn på det.

AMC Pacer

Vilka droger designavdelningen på AMC gick på när de skapade detta kromtyngda påskägg, denna rymdfarkost ur en Scooby-Doo-film, denna trötta omelett, denna ihopsjunkna, ryggradslösa tjockis i rullstol – det får vi nog aldrig veta. Men en mycket märklig häxblandning måste det ha varit, för något mer fluffigt och oregelbundet än denna bil får man leta efter. Till och med dörrarna är olika breda – 10 cm större högerdörr (vilket förklaras med att det ska vara lättare att komma in i bilen på passagerarsidan).

AMC Pacer

Det tog fyra år av vild kreativitet att framskapa detta rullande akvarium. Det är inte alldeles säkert vad som är bak, fram eller någon av sidorna, eftersom den är så rund, och därtill ser ut att vara lika bred som den är lång. Formgivningsidén att börja inifrån och ut var nog bra, att skapa en komfortabel bil med god sikt genom höga fönster och utrymmen anpassade för både förare och passagerare. Det skulle kännas som en stor bil fast den var liten. Tyvärr drog den bensin som en stor bil också, eftersom den var relativt tung.

AMC Pacer tillverkades mellan 1975 och 1980, och blev alltså en kortlivad historia, och tur var väl det.

AMC Pacer

Annonser

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Amerika och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till AMC Pacer X

 1. jt skriver:

  Pacern är misslyckad om man ser till vad de ville uppnå med en liten bil. Men jag kan inte låta bli att gilla designen trots allt. Så länge man inte ser den i verkligheten så är designen lyckad i mitt tycke. Problemet är att bilen är så enormt stor. Sen lider den av för mycket ”nedåtgående” linjer i designen vilket gör att den ser ut att säcka ihop.

 2. Underbar kommentar – ”Så länge man inte ser den i verkligheten så är designen lyckad” – lite som socialism, eller kommunism. Tankar som kan se fina ut på papperet, men som funkar dåligt i verkligheten.

  Jo, som sagt, de hade en del kul idéer, och Pacern var onekligen en helt unik skapelse. Men det blev inte riktigt så bra i verkligheten.

 3. Engeln skriver:

  Kan man bli annat än glad i hjärtat av en sån rar ärta, allra helst med tvåfärgslacken eller som kombi;-)

 4. Johan skriver:

  Den nedre är en sån där fruktansvärd fuskwoddy. träklistermärken är nog bland det fulaste man kan ha på en bil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s