Opel Corsa A

Opel Corsa A

På 1950-talet byggde Opel riktigt coola och snygga bilar. Sen gick det sakta utför med märket. Inte så himla fort, för fortfarande på 1970-talet lyckades Opel rätt bra med att skapa en och annan både kul, snygg och läcker bil. Men på 1980-talet blev det hopplöst pinsamt att ens tänka tanken att köpa en Opel. Redan att välja en Opel renderade en svårutplånlig loserstämpel, och tyvärr har den befläckelsen stannat kvar. Hur bra bilar de än må bygga, så kommer det alltid att vara och förbli en Opel.

Opel Corsa A

Alldeles särskilt eländig och pinsam är denna kantiga lilla 80-talsmodell från Opel, Corsa. Och allra löjligast är denna sedanmodell, med en liten utbyggd baklucka och allt. Förutom att bakpartiet känns ditsatt efteråt, som en lågt hängande ryggsäck (vilket det ju faktiskt är), så blir proportionerna därmed väldigt konstiga, med bakhjulet för långt fram i förhållande till kupén. Detta gör att bilen ser både kobent och kissnödig ut. Och rädd. Som ett förskrämt mobboffer drar Corsan ihop sig och försöker göra sig så liten och oansenlig som det bara är möjligt. Och ändå finns det alltid något som sticker ut, något kantigt och plastigt som man kan irritera sig på – och så är mobbingen igång. Denna bil verkligen ber om att bli trakasserad. Stackars liten…

Opel Corsa A

Denna orgie i mördande tråkig fulhet förkroppsligar självutplåningen som konstform. I sin iver att passera obemärkt och vara så intetsägande som det bara går, med slappt kantiga och oengagerade linjer, matta färgtoner och grå plast, lyckas Opel Corsa med konststycket att bli ful. Riktigt ful, fast liksom oavsiktligt. Och inte ens komiskt ful, utan bara patetiskt oattraktiv. Den ständiga panelhönan som aldrig får dansa, och som ingen någonsin kommer ihåg att de ens existerade. Ingen sparar på en Corsa. Ingen Corsa kommer att hamna på museum. De bara rostar bort, saknade av ingen.

Opel Corsa A

Annonser

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Europa och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Opel Corsa A

 1. David skriver:

  Välkommen tillbaka, har inte kollat in här på länge då jag trodde att du lagt ner, nu hamnar du bland bokmärkena igen!

 2. Håkan Björklund skriver:

  Maserati då …. Många fula bilar länkar en 2pointare men det finns ännu värre 1point eller 0point.

 3. Hugger69 skriver:

  Fasen CJ, nu har det gått ett år sedan din senaste bil, såå jävla mycket att göra har inte ens du! 😉

 4. Hugger69 skriver:

  Äh, kom igen nu CJ och prioritera rätt! 😉
  Du har ett ansvar att förse omvärlden med dina fantastiska formuleringar och belysa dessa estetiska missfoster så att inte historien upprepar sig!
  …..inte underligt att folk tror att du lagt ner sidan!

  Var lite wild´crazy och överaska oss! 🙂

 5. Arselbort skriver:

  Det där med bakhjulet för långt fram i förhållande till kupén måste ha inspirerat dagens formgivare, bl.a. hos Audi och kanske allra främst Audi-wannaben Volvo V90: https://www.bilia.se/globalassets/personbilar/volvo/s90/2016/volvo-s90-2016-gray-town-hero.jpg

  Funderar om bagageutrymmet verkligen följer med när bilen åker iväg sen?
  (Har svårt för V90 överhuvudtaget. Mördarblicken tillsammans med dubbel frontspoiler och en hel del nonsenslinjer gör att bilen ser ut som en rynkig supermodell med getskägg.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s