Nissan Murano

Nissan Murano

SUV-orgien tycks aldrig ta slut. Varenda bilmärke med (eller utan) självaktning ska ha en SUV, eftersom de uppenbarligen är populära, och drar in stålar till bilfabrikanten. Smak och stil är underordnat. Detta gäller givetvis alldeles särskilt volymproducenter som Nissan, som måste ha bilmodeller i varenda tänkbart segment. Nissan Murano är bara en dussinprodukt i mängden. Men en alldeles särskilt ful sådan.

Nissan Murano

Denna groteskt hånleende, metalliclackade vetebulle är nära besläktad med Infiniti FX, ett släktskap som tyvärr syns alltför väl. Infiniti FX är nämligen minst lika ful. När jag ser denna klumpeduns får jag associationer till filmen ”Den långa färden”, med inavlade idioter som för generna vidare i närmaste svinstia. Denna bil ser ut som en gris med tandställning, och skulle sannolikt bli mobbad av de övriga svinen i stian.

Nissan Murano

Första generationen av Nissan Murano, från 2003, har en överjäst klunsighet som är i det närmaste oöverträffad, en karaktärsvag löshet i de få linjer man kan hitta i denna gröt av intighet. Fronten ser ut som en proppmätt padda med kromade löständer. Baktill hittar man ett överhäng av typen tjock rumpa, inte helt olik rumpan på en tjur av rasen Belgian Blue, en som just ska till att bajsa. Allting buktar utåt på denna bil, och det är inte utan att man får lust att gå dit och peta på den utspända ytan med en nål – för att se om bilen spricker.

Nissan Murano

Men detta räckte inte för Nissan. 2009 kom en ny, uppdaterad design, som var desto mer utslätad och opersonlig i vissa avseenden, men fortfarande en stor klunsig bulle, och med en front som ger mig associationen till någon vars ansikte har blivit attackerad av en galning med en gaffel. Helt massakrerad. Och som det inte räckte, så fick någon den groteska idén att bygga en tvådörrars cabriolet på Murano – CrossCab – och den blev om möjligt ännu fulare.

Nissan Murano

Man skulle nu kunna hoppas att formgivarna på Nissan skulle besinna sig och skapa något lite mer smakfullt till den tredje generationen av Murano – men tyvärr. I april visades Murano av 2015 års modell på New York Auto Show, och det är föga hoppingivande. Man har lyckats igen. Den är helt enkelt fulare än någonsin. Plåtveck så böljande att man blir sjösjuk, vanskapta lysen, groteska hjulhus, enorma, totalt omotiverade testosteronbulor på motorhuvens flanker, bakdel som en tjock gris med livmoderframfall. Var ska detta sluta?

Nissan Murano

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Asien, SUV & Offroad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Nissan Murano

 1. Hugger69 skriver:

  Äntligen en uppdatering, som vi har längtat!!
  …å inte gjorde du oss besvikna denna gång heller!
  Strålande beskrivning av ännu ett vägens vidunder, gillas å d grövsta! + + + + +

 2. Erik skriver:

  Totalt obegriplig bil, att någon kan lägga sina surt förvärvade slantar på ett sådant missfoster är verkligen bortom min förståelse. Vissa fula bilar kan man ju skratta åt och uppskatta ändå men denna i kön framför mig så skulle jag lätt leta efter strålkanonen som jag vet ej finns.

  /erik

 3. Hugger69 skriver:

  Nä, nu måste du stilla vår hunger efter mer obegripligt ”designade” bilar….det har gått snart ett år banne mig, vi törstar ihjäl härute……..senälla? 🙂

  • Sorry, jag har haft så jävla ont om tid. Jag har en bebis, vet du. Ett år och snart fyra månader. Sådant tar mycket tid och fokus.

   • Hugger69 skriver:

    Förstår dig, har två själv även om de just nu hellre villa kallas för tonåringar! 🙂
    …..men vi saknar dina målande beskrivningar av dessa monstruösa skapelser som förfular våra allmänna vägar och snart är läget akut! 😦
    Tack för att du i alla fall responderar! 😉

 4. Chrillemannen skriver:

  Men helvete vilken vansinnigt ful skapelse, man trodde ju att Nissan Pjuke var det värsta som någonsin åstadkommits i fulhet, men tydligen kan Nissan skapa än värre…
  Väldig synd egentligen, Nissan har ju gjort ett antal, inte snygga, men hyffsat slätstrukna modeller, t ex Micran generation 2 var ju rent av lite gullig och såg ut som en typisk småbil, sen kom den med grodögonen och sen dess har det bara gått utför. Qasquai-modellen ser väl hyffsad ut också, men något säger mig att även den snart kommer att ”revideras” till det värre.

 5. Hugger69 skriver:

  Men för faeen, C-J!! har inte bebben vuxit till sig nu så att du får tid över till de riktiga väsentligheterna? 🙂
  VI SAKNAR DINA FYNDIGA UPPDATERINGAR!

  • Tack för din uppmuntran och alla komplimanger!
   Jag har tyvärr för vana att ta på mig alltför mycket att göra. Det finns ju så mycket som är så himla kul!

   • Hugger69 skriver:

    Visst är det så! …..men nu har du även ett ansvar inför oss trogna besökare som verkligen uppskattar dina alster på denna sida, serru!! 😉
    Det får fasen inte dröja nästan två(2) år mellan uppdateringarna…..den hör sidan behövs som ett vapen mot allt som är fult! Det här ÄR kul!

 6. David skriver:

  Jag gillade den där metallicfärgen på andra bilden. Vet inte vilken bil den skulle passa dock. Eller om den skulle passa nån bil öht. Men jag gillade den ändå. Fler bilar på lut? Jag kan tänka mig en hel del som kan vara värda att ge sig på. 🙂

 7. motorbetraktaren skriver:

  Halloj! Kul blogg! Skulle gärna vilja se fler inlägg med fula bilar 🙂

  • Hugger69 skriver:

   Det är inte lönt, tyvärr……den gode C-J har övergivit sin skara trogna besökare…. 😦

   • Sorry, men med eget företag med massor av jobb, en tvååring i huset, ny målarateljé, samt arbete i styrelsen för ett politiskt parti, så blir det inte så mycket tid över. Det kan ändras framöver.

 8. Janne Banan skriver:

  Kanske fick cabrioletmodellen inspiration från CZC-Colten hos Mitsubishi? Colt som standardmodell var ur min synvinkel ett relativt lyckat koncept av småbil med busslook och bra utrymmen, med lite småsportiga detaljer. Men att göra cabriolet på denna wannabe-MPV kunde nog inte sluta mycket värre. God hjul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s