Toyota IQ

toyota_iq_1.jpg

En av de löjligaste och mest pinsamma bilar som har dykt upp på marknaden de senare åren är den infernaliskt fula lilla ankungen Toyota IQ. Ankungen är dock inte en svan i vardande, som i sagan, utan snarare en grotesk liten vårtpadda. Allt med denna disharmoniska, proportionsförnekande lilla bajskorv är löjligt, töntigt, ful och pinsamt. Den får lilla Smart att se smakfull och elegant ut. Att Toyota kallar denna mikrobil (med betoning på mikro snarare än bil) ”IQ” är förstås en dålig rip-off på Smart. Smart är åtminstone smart – men IQ? Man kan ju faktiskt ha IQ 68 – vilket designteamet för denna bil verkar ha haft. Deras normalfördelningskurva har alldeles bestämt en annan topp än resten av befolkningen, helt klart.

toyota_iq_2

Från den tandlösa glipan till bebisgrill och glosögda lysen (som faktiskt får bilen att se rätt korkad ut!) till det märkliga bakre sidofönstret, som verkar vara plockat från en helt annan bil, och som därför inte på något sätt passar ihop med resten, till bilens märkligt lutande baklysen, en lutning som påtagligt antyder att de är tagna från en annan bil, vilket  då i sin tur skulle förklara varför de sitter där de sitter, och ser ut som de gör – man tog vad man hade på hyllorna, för att spara tid och pengar. Proportioner? Stringent och konsekvent formgivning? Äh, petitesser.

toyota_iq_3.jpg

Tro det eller ej – det finns dessutom en polisversion av denna extremt töntiga bil. Jag vet inte om det bara är en reklamkupp av Toyota, eller om det faktiskt finns en sådan som är polisbil på riktigt (jag har sett den i verkligheten, i Visby under Almedalsveckan). Hur det än är, så är det enkelt att konstatera att en polisbil som ser ut på detta sätt, väcker föga respekt för polisen. Tvärtom. Det får dem att bli mer löjeväckande än gamla Keystone Cops. Man kan bara hånflina, fnittra och gapskratta åt detta elände.

toyota_iq_polisbil.jpg

Som om det inte vore illa nog, så har den exklusiva biltillverkaren Aston Martin ett samarbete med Toyota, och har producerat en ”lyxversion” av Toyota IQ, som har fått heta Aston Martin Cygnet. Förutom att det är ett hopplöst fult namn, är det tveklöst den absolut mest pinsamma bil Aston Martin någonsin har producerat. Någonsin. Den ger begreppet ”badge engineering” en helt ny dimension. Och vem – jag frågar VEM – kom upp med denna helt surrealistiska, fullkomligt sinnesförvirrade idé?

aston_martin_cygnet.jpg

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Asien, Mini & Mikro och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Toyota IQ

 1. Erik skriver:

  Cygnet är väl ett hafsjobb för att Aston Martin behövde komma ned i ett lägre genomsnitt av CO2-utsläpp för att undvika hotande EU-böter…istället för 4000 tillverkade om året blev det 150 stycken på tre år. Hur som helst är både Cygnet och IQ skitfula och inte ens roliga än mer att de är totalt misslyckade.

  • Japp, det stämmer allt det du skriver. Jag har svårt att tänka mig en mer omaka kombination, faktiskt. Helt obegripligt. Vad som ÄR begripligt är att de bara sålde 150, trots att de hade tänkt sig betydligt fler.

   Sen kan man undra vilka 150 som faktiskt slängde 300.000 på en sån hopplös skapelse – men sådana är vissa människor. Helt obegripliga.

 2. Daniel skriver:

  Löjligaste och pinsamaste!? Förstår du överhuvudtaget vilken bedrift T-IQ är? Att på mindre längd än 2.99 bygga in en medelstor förarkupe med normalutrymme och säkerhet med normalstatus, dessutom två nödbaksäten med minibagage.Med toyotas driftsäkerhet. IQ är en bil som håller att köra med dessutom. Smartfortwo är däremot en ledsam historia och rent skräp och rätt ful. skärpning! Daniel

  • Skärpning på dig själv, du! Du har uppenbarligen inte förstått ett smack. Det här är en designblogg. Get it? Du vet, design, formgivning, sånt som har med utseende, visuella intryck att göra. Det är inte en teknikblogg. Jag skiter fullkomligt i tekniska data.

   Ditt inlägg är på nivån att någon på en modeblogg skojar om Fristadsbyxor och graningekängor, och du svarar med att påpeka att det faktiskt är jättepraktiska och slitstarka kläder. Jaha. Och?
   De är fula, inget man har på sig när man går på fin middag. O.K.?

   En ful bil är en ful bil, och Toyota IQ är extremt ful.
   Det var allt. Du ska nog besöka någon annan blogg, som handlar om sånt du är intresserad av.

 3. Gun Karlsson skriver:

  Vi har en vanlig liten iQ. En förträfflig bil, snål, rymlig, lättparkerad, Ful? Jag har sett betydligt värre, och vi älskar vår lilla söta bil. Hur mycket bättre man kunnat göra ifrån sig designmässigt på en så lite bil vet jag inte. Tycker ni Smart är snyggare? Där snackar vi ful. Men smaken är som baken….

  • Ja du, det är klart att det finns en och annan fulare bil på jorden än Toyota IQ. Men inte många. Tycker man att Toyota IQ är snygg har man nog ett svårt synfel, eller en hjärnskada. I vilket som helst av fallen bör man inte ha körkort.

   Att jag skriver att Toyota IQ får Smart att se smakfull och elegant ut, betyder inte att jag tycker att Smart ser smakfull och elegant ut. Bara i jämförelse med Toyota IQ. Hur var det med läsförståelsen egentligen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s