Nissan Leaf

nissan_leaf_2.jpg

Jag tänker mig att diskussionen gick ungefär så här på Nissans designavdelning: ”Hörni, hur ska vi sälja in vår nya elbil? Kolla in grabbarna på Toyota – de har sin fantastiskt framgångsrika Prius, så vi gör som dem! Miljöbilar säljer vi nog framför allt till miljötomtar som hatar bilar, så vi gör som Toyota. Vi gör vår bil ful, töntig, pinsam – och allt det där som en bil INTE ska vara för att vara hipp och attraktiv. Trenden bland miljömedvetna människor är framför allt självhat. Så det spelar vi vidare på, tycker jag!”

nissan_leaf_3.jpg

Nissan kunde ha valt att titta på BMW eller Tesla, för inspiration. De hade kunnat lära sig av Elon Musk att det går att göra en storsäljare av en cool elbil, en verkligt fräsig bil med snygg design. Men nej. Nissan valde istället att skapa en bil som ser ut som en målad, lipande myrslok med tjocka glasögon, ryggskott och aparsle med livmoderframfall. Bred rumpa men väldigt korta ben. Bilens framlysen verkar inte hänga ihop med resten av bilen, utan ser mer ut som svullna brännblåsor som snart spricker. Sjukligt och äckligt.

nissan_leaf_1.jpg

Leaf ser lite dum ut, som en hundvalp som undrar om den gjort något fel, och inte vet om den ska be om ursäkt för något den gjort. ”Har jag kissat på fel ställe nu igen?” Om Nissan Leaf hade varit en människa, hade vi som bekymrade föräldrar tagit med detta stackars hårt mobbade barn till en psykolog för att få en diagnos fastställd. ”Han använder fortfarande napp, doktorn, och det gör oss en smula bekymrade…”

nissan_leaf_5.jpg

Nissan vänder sig sannolikt till kvinnor med Nissan Leaf – eftersom den ser mer ut som en dildo än som en bil. Inga riktiga män köper en Nissan Leaf, i alla fall. Linjerna på denna designkatastrof gör att vem som helst kan tro sig ha ett synfel. Den totala bristen på stringens i linjerna skapar illusionen av att man inte har fokuserat ögonen ordentligt, så står man där och kisar till dess att man får huvudvärk – eller blir sjösjuk. De böljande linjerna gör att man lätt kan drabbas av känslan att vi snart kapsejsar, allihop.

nissan_leaf_4.jpg

En klasssisk väg till genuint dålig design är att för det första tro att man genom att utgå från en feljäst limpa som förebild har ”flödande linjer”, när det egentligen bara handlar om att man inte har någon koll. En Ferrari Barchetta har flödande linjer. En Delage D8 har flödande linjer. Inte Nissan Leaf. Designen på Nissan Leaf är bara slafs och slarv, ett slumpartat hopkok av deg från olika klumpar. Nonchalant nerkrafsad med vänsterhanden, utan engagemang. En förolämpning mot all god design. En riktigt äcklig och motbjudande bil som framkallar illamående och rysningar. Vidrigt.

nissan_leaf_6.jpg

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Asien och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Nissan Leaf

 1. Hugger69 skriver:

  Det borde vara straffbart att vara så erbarmligt dålig i sitt yrke som dessa designers uppenbarligen vart här!

 2. Erik skriver:

  Helt obegripligt varför ”miljövänligare” bilar alltid måste vara obarmhärtigt fula, man kan nästan tro att det har lite att göra med det FIAT-chefens vädjan att tillverkaren förlorar pengar på att tillverka dessa missfoster och det bästa sättet att undvika försäljning är att göra dem apfula. http://www.reuters.com/article/chrsyelr-ceo-evs-idUSL1N0O71MS20140521 Nu är i och för sig 500:an hyfsad snygg men ändå.

  Tesla har ju varit undantaget men i och med uppdateringen av nya Tesla Model S(fronten) och de hittills släppta bilderna på nya Teslla Model 3 i kombination med Teslas usla ekonomi så kan man ju börja undra om detta spår är det rätta 🙂

  • Toyota gick under många år kraftigt minus på Prius också. De kanske fortfarande gör det, jag vet inte. Men de ville vara först på marknaden, som ren branding.

   Jag tycker att Tesla har hittat hyfsat rätt med Model S, men den är precis snäppet för anonym. Nu ser man dem ofta i Stockholm, och det finns Tesla-taxi, och jag är inte så imponerad längre.

   Den nya mellanklassaren är tyvärr ganska tråkig. Lite ”småsnygg”, sådär, men inget som direkt sticker ut, förutom fronten som saknar grill – lite som gamla 1960-tals-Renault, ungefär. Floride, Caravelle etc.

   Sen är det ju också så, att ska man göra succé i Sverige måste man ha en stationsvagn på programmet. Har man inte det så är det en väldigt stor del av mellanklassköparna som man aldrig kan fånga.

 3. Blyfot Junior skriver:

  Skrattade så jag grinade och och måste därmed utnämna Leaf till världens roligaste bil. Dessvärre finns ju risken att man kommer göra det efter vägarna också…

 4. Blyfot Junior skriver:

  Något som för övrigt känns lite ironiskt är att asiaterna, som t.ex har bland de snyggaste tjejerna i världen, nästan alltid stått obesegrade när det kommit till mystisk/konstig/ful bildesign.
  Daihatsu Hijet S40: http://tiarayou.moemoe.gr.jp/atrai_c/hijet/misasami/011.jpg
  Mitsuoka Nouera: http://a2goos.com/data_images/models/mitsuoka-nouera/mitsuoka-nouera-06.jpg
  Mitsuoka Galue Convertible: http://www.autoblog.com/2010/04/25/beijing-2010-mitsuoka-galue-convertible-is-all-kinds-of-wrong/#slide-293914
  Mitsuoka Orochi: http://drivekulture.com/wp-content/uploads/2013/08/Mitsuoka-Orochi-Premium-Gold-review.jpg

  Ta gärna också en titt på småbilarnas Volvo 740, då inte i popularitet utan design, från Toyotas lillmärke Scion: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/2006_Scion_xB_.jpg

  Tack för en bra blogg! =)

  • Misuokas monstruösa skapelser är fan legendariska.
   Jag skrattar mig harmynt åt flera av deras tokerier.
   Det ligger mycket humor bakom dem, det är jag övertygad om.

   Scion är helt grotesk, och kommer nog snart att dyka upp här som egen bloggpost.

   Tack för skratten!

 5. hehe skriver:

  Såg nya Prius häromveckan, en minst sagt bisarr skapelse. Vore intressant att se vad du tycker om den: http://edge.alluremedia.com.au/m/g/2016/03/hr_16Prius_42.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s