Nash Rambler Station Wagon x 3

1956 Rambler Custom Cross Country Four-Door Station Wagon

1956 Rambler Custom Cross Country Four-Door Station Wagon

Somliga lär sig aldrig. Vissa bilfabrikanter envisas med att göra samma misstag om och om och om igen. AMC är ett sådant företag. Man skulle kunna tro att AMC Matador, Pacer och Gremlin var undantag, olyckor i arbetet, men dålig design kan uppenbarligen fortplanta sig genom decennierna. AMC har sina rötter i Rambler, som har sina rötter i Nash, och därför tänker jag mig att vi tar oss en titt på tre generationer av samma bilmodell:

rambler_sw_1957_3.jpg

1956 Nash Rambler Station Wagon
Denna modell (som för övrigt började som en Hudson) har till att börja med en groteskt knölig och överdriven grill, med lysena inklämda alltför långt från skärmarnas ytterkanter, vilket ger hela bilen grovt disharmoniska och oproportionerliga linjer i största allmänhet. Den lodräta bakdelen är säkert praktisk, rent utrymmesmässigt, men linjerna gör att den ser ut att ramla bakåt när som helst. Det känns nog lite läskigt att stå bakom den här bilen. Eller i närheten av den över huvud taget.

rambler_sw_1957_2.jpg

Men värst av allt är ändå taket. Denna grovt tillyxade påbyggnad utan någon som helst känsla för konsekvent linjeföring, utan någon som helt respekt för grundformen, är droppen som får bägaren att rinna över, den stilfadäs som främst kvalificerar denna bil att vara med på denna blogg. Det är helt enkelt oacceptabelt fult. Som krydda på moset finns dessutom de kräkprovocerande färgkombinationerna som erbjöds när bilen var ny. Men det blir värre, otroligt nog.

rambler_sw_1958_1

1958 AMC Rambler Station Wagon
Två år senare har bilen fått en ny kaross, men om möjligt har den blivit ännu fulare. De uppåtstickande fenorna i kombination med den rakt bakåt-uppåtriktade takkonstruktionen, med en knyck bakom sidodörrarna gör att bilen ser ut som om någon har släppt den ner på en lastkaj, och därmed blivit avbruten på mitten – hela bakpartiet pekar liksom snett uppåt. Total disharmoni. Framsidan borde vi egentligen inte tala om – men det ska vi. Mitt i värsta McCarthy-eran producerar AMC Rambler en bil som ser ut som värsta politruk-släden, från Kina eller Ryssland. Smaklöst mycket grova kromribbor utan stil och elegans. Hemskt.

rambler_sw_1958_2.jpg

rambler_sw_1960_1.jpg

1960 AMC Rambler Custom Station Wagon
Som obotlig optimist hoppas jag alltid att även de klantigaste och mest obildbara någon gång ska fatta, och åtminstone försöka sig på lite bot och bättring – men ibland tar det väldigt lång tid, och ibland sker det inte alls. Se bara på denna föregångare till FIAT Doblo – ett hopplock av designelement som inte passar ihop alls, och en bakdel som ser ut som den ska ramla av baklänges närsomhelst. Och knäcken av taklinjen är fortfarande kvar. Rambler Station Wagon var uppenbarligen ett helt hopplöst fall…

rambler_sw_1960_2.jpg

rambler_sw_1957_4.jpg

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Amerika och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Nash Rambler Station Wagon x 3

  1. StickoBrinn skriver:

    Oj, säger jag också.

  2. Stefan Oske skriver:

    WOW!! säger jag. Cool!

  3. Hasse B skriver:

    Den första i ordningen tillskrivs Pininfarina för designen, inte deras stoltaste stund, men frågan är väl om det gäller kombivarianten eller ”bara” sedanerna. Ursprungsdesignen som Nash hade dessutom långt nerdragna skärmkanter snarlikt föregångaren Nash Airflite och lilla Austin/Nash Metropolitan, Så, jo den såg t o m med ännu värre ut i början. Legenden har dessutom att det var den här, alltså sedanversionen, som huset P. utgick från när de något senare pennade i tur och ordning Peugeot 403 och sedan Rolls-Royce Silver Shadow. Alla har väl dåliga dagar, men peggan och rollsen ser ju iaf bra ut i profil.,,, 1960 AMC-versionen nederst verkar ha stått inspiration för västtyska Amphicar men håll med om att allihop ser de ändå ganska smakfulla ut jämfört med de flesta familjebubblor som byggs idag, där designteamen tagit som norm att överkompensera begränsningarna satta av lagstiftning och luftmotstånd med oövertänkta pressveck och armaturer som ser ut att ha smetats ut i datorn,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s