Chrysler PT Cruiser

chrysler_pt_cruiser_3

Chrysler PT Cruiser är inte bara en ful bil, den är dålig också. Kvalitetskontrollen sköttes uppenbarligen synnerligen illa, och bilen är så slarvigt konstruerad och byggd, att det i praktiken bara är en tidsfråga innan den behöver klippkort hos närmaste bilmekaniker. En riktig flopp, på alla sätt och vis.

chrysler_pt_cruiser_4

Det är uppenbarligen väldigt svårt att få till det där med retrodesign på ett vettigt sätt. Ett fåtal har fått till det rätt bra -Dodge med sin Challenger, Fiat 500, Mini – dock har både Fiat och Mini förstört hela grejen genom att göra konstiga, stora och klunsiga varianter av sina retromodeller. Väldigt tråkigt. Mini Countryman är en hemsk variant, Fiat 500 X samt 500 L är två andra steroidbastarder som tyvärr solkar hela fenomenet. Sen har vi de verkliga sorgebarnen, de som inte ens kunde börja bra, som VW Beetle – och Chrysler PT Cruiser.

chrysler_pt_cruiser_5

Själva idén att göra en retro-design på 40-talstema är förvisso kul, inte fel alls – men man måste göra det med stilkänsla. Istället slarvade Chrysler bort hela grejen genom att sätta dit en jättestor ful grill, moderna lysen och bulliga plastkofångare både fram och bak, klunsiga backspeglar i svart plast samt panoramaruta. Pinsamt dumt. Inte ens fälgarna kunde de få till. Moderna, femekrade tråkhjul.

chrysler_pt_cruiser_2

Bilfabrikanter har uppenbarligen en förmåga att bli hemmablinda, och inte se vilka fel de gör. Ska man bygga retro så kan man väl ändå ta en titt på hur detaljerna såg ut på den tiden man plankar. Om Chrysler hade designat sin PT Cruiser med djupa plåtfälgar, runda navkapslar och vita däckssidor, en smalare kylargrill med mycket krom, runda friliggande lysen och kromade, smala kofångare hade den kunnat bli riktigt fin. Men så långt kunde designavdelningen uppenbarligen inte tänka. Istället fick vi ett anakronistiskt monster av tvivelaktig kvalitet.

chrysler_pt_cruiser_6

Och som det inte var nog, släppte man även ut på vägarna en tvådörrars cabriolet, ett monster med bred störtbåge – en detalj som får hela bilen att se ut som en korg från närmaste snabbköp. Eller möjligen ett stort badkar på hjul – den raka kanten runtom ger en väldigt karakteristisk badkarsform. Med suffletten på, blir bilen än mer disharmonisk. Som att någon försökt vränga på ett litet tvåmanstält på en alldeles för stor balja.
Kort sagt – en riktigt, riktigt ful och pinsam bil, vars optimala användningsområde är som fyllning i en plåtpress.

chrysler_pt_cruiser_1

Om Carl Johan Rehbinder

Carl Johan Rehbinder är konstnär, fotograf, formgivare, visionär, sexualupplysare, kursledare, liberal politisk debattör, medgrundare till Liberaldemokraterna (som inte blev...), styrelseledamot i Piratpartiet, och en hängiven älskare – samt upphovsman till Sveriges läckraste erotiska hemsida – Cirkus Eros.
Det här inlägget postades i Amerika. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Chrysler PT Cruiser

 1. Hugger69 skriver:

  Återigen en helt korrekt beskrivning av denna skitbil!
  ..men för att nämna lyckade retrobilar får du återigen inte glömma bort Chevrolet Camaro som sneglat på min egen bil, en 69 Camaro, och som faktiskt är riktigt snygg och trevlig att köra 😉

 2. Daniel skriver:

  Det där är årets sämsta jävla skitbil!

 3. Krister skriver:

  Den är absolut inte ful som ni säger. Det finns andra mer slätstrukna och verkligt fulare bilar isåfall. Men det är ganska dåliga bilar generellt. Krocksäkerheten är usel.

  • Självklart är den inte världens absolut fulaste bil, men den platsar definitivt på den här bloggen. Slätstrukna och tråkiga bilar får dock absolut inte vara med här. Opersonliga, intetsägande och slätstrukna former är enligt min mening ett mycket värre brott mot god formgivning än ful design.

 4. Ove i Munkfors skriver:

  Problemet är inte att chrysler producerat fula bilar. Det som dragit ner ryktet är att dom är dåliga och ibland rejält dåliga. Det ryktet är välförtjänt. Det finns japanare i samma storlek som överlever femfalt i livslängd.

  • Ja, Chrysler har länge byggt riktiga skitbilar – men på den här bloggen bedömer jag endast och enbart design, inget annat. Det hade inte spelat någon roll om Chrysler PT Cruiser hade varit en fantastiskt bra bil i övrigt – den är fortfarande skitful. Och det är det enda som har någon betydelse här.

 5. Janne Banan! Klick Klick skriver:

  Vad tycks om nya Bimmer X7?

  Tycker den ser ut som en överkörd gris bakom galler som sedan klämts in i en skokartong, eller är det bara jag?

  • En arg bardval på hjul, skulle jag säga. Vi måste ta ett snack om det här med överdimensionerade kylargrillar. Det är ett designmässigt jävla oskick. Som att pressa lastbilsgrillar på småbilar. Inte bra alls.

 6. Natt suddarn skriver:

  Faktiskt en rätt ok designad bil, strålkastarna fram skulle vara bättre och snyggare. Detsamma baklamporna som kunde varit snyggare. karossen i övrigt är faktiskt rätt snygg! Sen att det är en av dom sämsta bilarna som producerats i modern tid är ju orelevant på denna blogg!

  • Nja, nu är ju smaken som baken, men jag tycker inte att det finns mycket på den här bilen som är tllltalande. En pinsamt ful liten klumpeduns, bara. En sån där bil man helst inte vill bli sedd i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s